top of page

Етерично масло от дъхаво мушкато, ползи и приложения


Ароматерапията, се простира далеч отвъд цветните аромати, а флоралните масла са повече от просто миризма. Използването на етерично масло от гераниум - дъхаво мушкато не е изключение, като носи много невероятни ползи.

Ароматът на етерично масло от дъхаво мушкато е цветен, самото масло се дестилира от листата на растението Pelargonium graveolens. Той е роден в Южна Африка и оттогава се култивира на север в страните от Близкия изток и Азия.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ GERANIUM ЗА ЗДРАВЕТО

Етеричното масло от гераниум е мощно терапевтично масло, което също е относително нежно и безопасно, използвано предимно в инхалаторни и топични методи за приложение. Добавете го към дифузера или за топична употреба, за да се насладите на следните лечебни ползи.

1. Премахва чувството на тревожност

Има нещо невероятно в начина, по който мозъкът реагира на аромати. Помислете за аромата и начина, по който познатата миризма може да ви пренесе обратно към друго време и място. Подобни реакции работят заедно, за да направят ароматерапията подходяща за релаксация, а някои масла са особено полезни за облекчаване на безпокойството, което е едно от големите ползи от етерично масло от дъхаво мушкато.

Гераниумът е едно такова масло и неговите анксиолитични (анти-тревожни) действия се демонстрират добре в проучването от 2015 г., публикувано в Journal of Caring Sciences, анализиращо етеричното масло от здравец, което се използва при раждането.

Изследователите са използвали сорт от дъхаво мушкато , върху яката на дрехата на участниците за да могат да вдишват от аромата му. Наблюват се спад на нивата на тревожност , както и подобряване на кръвното налягане.

Показания: Дифузиран за успокояващ ефект в цялата стая; използвайте лични инхалационни методи за облекчаване на острата тревожност. Смесете с други успокояващи масла като лавандула и сладък портокал.

2. Антибактериално действие

Откриването на антибиотици е спасявало живота на човечеството, но съвременната прекомерна употреба на антибиотици оказва и неблаприятно въздействие. Тъй като бактериите стават все по-устойчиви на традиционните лечения, разнообразните възможности на антибактериалните етерични масла стават жизненоважни.

Гераниумът е отличен избор за антибактериална употреба при заздравяването на рани, благодарение на неговата нежна природа. Проучване от 2014 г. показа тази полза, като обяви, че етеричното масло от здравец е „ефективен компонент на терапията“, особено когато инфекциите са рецидивиращи и резистентни.

Включването на дъхаво мушкато в лечебните мехлеми и спрейове може да помогне да лекувате рани.

Показания: Спрейове за заздравяване на рани, локални балсами, кремове и мехлеми.

3. Антиоксидантно свойство

Токсините в околната среда, стресът и други смущаващи фактори оставят своя отпечатък върху организма чрез окислително увреждане или окислителен стрес. Това е клетъчен проблем, който може да се прояви във всичко от видими признаци на стареене до развитието на рак. Антиоксидантните вещества действат срещу това увреждане, като го търсят да премахват източника и поправят клетъчната структура.

Антиоксидантният капацитет на дъхаво мушкато допринася за традиционното му използване, демонстрирано в проучване от 2013 г. Оксидативното увреждане, насочено в това проучване, е безплодие, а мишките са използвани като наблюдателна платформа.

След прилагане на етерично масло от дъхаво мушкато се наблювадат подобрения в подвижността на спермата. Това проучване свързано с безплодието, ни дава картина за това колко широкообхватни антиоксидантни ползи има маслото и как традиционните употреби са толкова често потвърждавани от науката.

Показания: прилага се топично

4. Противогъбично действие

Гераниумът е сред противогъбични етерични масла, които могат да бъдат прилагани както в дифузер, така и като директно приложение върху кожата.

Сред десетте етерични масла, избрани за оценка като потенциални противогъбични свойства, дъхаво мушкато е включено в групата, която инхибира всички щамове гъбички, проверени от изследователите. Явно е универсално масло, което може да инхибира микробите във всички области на нашия живот.

Показания: Почистващи препарати, дифузиране и топично нанасяне за инхибиране на растежа на гъбичките в различни форми.

5. Противовъзпалително действие

Друго приложение на гераниума е като противовъзпалително средство. Самото възпаление е нормален и дори полезен процес на имунната система, но в излишък може да бъде болезнено и проблематично.

Изследователите са използвали мишки, за да тестват приложение на етерично масло от дъхаво мушкато за външно приложение за подуване. Както се подозира, третираните части, които са били в контакт с него, се наблюдава значително намаляване на подуването. Комбинацията от действия на здравец ви дава многостранен подход към грижата за рани.

6. Приложения нагераниума и подходящи комбинации

Ето няколко комбинации за възможни приложения на дъхаво мушкато:

При тревожност комбинирайте с: лавандула, бергамот, лайка

За антимикробно действие: цитрус, мащерка, карамфил

Оздравяващо действие: лавандула, лимонена трева, чаено дърво

Гераниумът има тежък аромат, така че облекчаването му с цитрусови и тревисти масла може да направи приятна и ефективна комбинация.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page