top of page

Как да подпомогнем щитовидната жлеза с етерични масла?


Дойде време да обърнем внимание на една наболяла тема: щитовидната жлеза. Проблемите с щитовидната жлеза са изключително често срещани, особено при жените.

Вариантите са два: жлезата да е прекалено активна (хиперфункция) или недостатъчно активна (хипофункция). И в двата случая дисбаланса в хормоните може да доведе до изтъняване на косата, умора, менструални проблеми, проблеми при зачеване, отслабване на мускулите и други симптоми.

Чести симптоми при хиперфункция са:

- Трудности при заспиване - Необяснимо или бързо отслабване - Треперене на крайниците - Забързан пулс - Потене - Чувствителност към висока температура - Диария - Безпокойство и раздразнителност

Чести симптоми при хипофункция са:

- Честа умора - Необяснимо или бързо качване на килограми - Мускулни крампи - Забавен пулс - Чувствителност към ниски температури - Запек - Депресия - Лоша памет

Най-честото лечение на проблемите с щитовидната жлеза е с синтетичен хормон, който да наподобява естествения хормон на жлезата. При това лечение, приемането на хапчето е до живот, и не се стимулиране естественото изцеление на организма. Различните хапчета за щитовидната жлеза си имат и своите странични ефекти, които само правят състоянието на човек още по-неприятно.

Посещенията при ендокринолог редовно започват с: “Ама ти защо си пуснала всичките показатели, само си хабиш парите. Антителата никога няма да са ти в норма” и завършват с: “Пий си хапчето, не е голямо чудо, нали всички сме така.”

На мен тези и други “успокоителни” разсъждения като “не е страшно да имаш Хашимото, пиеш си хапчето и всичко е 6”, “е на мен нищо не ми е станало толкова години като го пия” и т.н. и т.н. изобщо не ми се нравят. Всъщност тази диагноза трябва да е не само причина, но и катализатор да се вгледаме в себе си и да видим от къде идва проблема. И да работим върху него. Последствията може да не са ясно видими сега, но в последната статия за автоимунни заболявания, която четох, пишеше как всички ние, които имаме някакво автоимунно заболяване автоматично може да очакваме до 10 години по-кратък живот, ако не променим нещо.

А промяната не е задължително да е трудна. Ако променяме всеки ден по малко начина си на живот, ако търсим по-натурални решения ежедневно и четем етикетите, нещата започват да се променят.

Правилният хранителен режим е първото нещо, което човек може да предприеме, за да си помогне. Има различни варианти - нисковъглехидратна диета, автоимуннен протокол, веганство... ключът е във всеки един от нас: да изберем режима, който ни подхожда най-добре и да го започнем. С времето да установим лично за нас какво е ок да ядем и какво не. Разбира се има дразнители, които трябва да изключите на всяка цена. Абсолютният минимум е глутен и захар, след това са млечните продукти.

От там нататък следете себе си, не консумирайте храни, които знаете, че не ви понасят добре. При всяко автоимунно заболяване се наблюдава някаква степен на пропускливост на червата и следователно е нужно да съблюдаваме менюто си за възпалителни храни.

Освен храненето е добре да промените и ежедневието си, така че да успявате да вмествате спорт и/или хоби, с което да отработвате стреса. Това е от голямо значение, тъй като стресът е най-големия враг на щитовидната ви жлеза.

Предпазването на организма от токсини също е важно – премахването на вредните почистващи препарати; козметика с неизвестни и/или вредни съставки; пластмасови съдове у дома... това са промени, които трябва да предприемем за по-добър живот. Те отнемат време и усилия, но в крайна сметка си заслужават.

Ето и няколко етерични масла, които биха могли да са ви от полза:

- Тамян: балансира женските хормони и подобрява цялостното ви състояние, като подобрява имунната система, адресира възпалителните процеси в организма и стимулира мозъка. Може да масажирате няколко разредени капки директно върху областта на жлезата.

- Лавандула: най-бързия помощник за добър сън, а няма как организмът да се възстановява и лекува, ако няма достатъчно сън. Може да дифузирате преди лягане или да се направите масаж на стъпалата, гърба или слепоочията.

- Гераниум: подобрява функцията на хормоналната система и действа срещу възпаленията в оргнизма. Използвайте заедно със силантро и мандарина, разредени с базово масло, за масаж в областа на кръста.

- Силантро: помаг на организма да се детоксифицира от тежки метали, като в същото време предпазва черния дроб. Разредете в базово масло и масажирайте петите си вечер преди лягане.

- Римска лайка: спомага при депресия, безпокойство, безсъние.

- Лимонена трева: намалява алергични и възпалителни реакции, които заболяванията на ЩЗ предизвикват.

- Лимон: силен антиоксидант за черния дроб и мозъка, който бори възпаленията.

- Мента: оправя настроението, прогонва умората и успокоява мускулите.

- Джинджифил: енергизира, подпомага функцията на стомаха, успокоява възпаления...

- Черен пипер: не само дава енергия, но и увеличава действието на всяко масло в приготвен бленд.

Хубаво е да включите и прием на пробиотик (PB Assist), както и на ензими (TerraZyme) поне докато следвате стриктно АИП или друг протокол на хранене и организмът се възстановява, както и по време на включването на определени храни обратно в менюто.

Ето и няколко рецепти за блендове, и докато тези за Хашимото и Базед подпомагат и стимулират жлезата, другите два: за енергия и спокойствие са за справяне с едни от най-неприятните симптоми - умората и безпокойството, и те могат да се използват дори и да нямате проблем с жлезата. И да, целта ни е да повлияем цялостно на жлезата, за да намалим симптомите, но кой няма нужда от енергийно зареждане в ежедневието си, нали така :)

**Тъй като това е често дискутирана тема ще намерите и други варианти на блендовете, други дозировки и т.н. Тъй като всеки човек е индивидуален, съответно и организмът реагира различно на всяко едно масло. Информацията, която ви представих е базова насока за всеки, желаещ да прекрати или поне да намали зависимостта си от синтетичния хормон.

Тествайте всяко масло поотделно преди да започнете нанасянето на бленда. Ако откриете, че някое не ви понася, просто направете бленда си без него.

Относно количествата, в тези рецепти количествата ЕМ са по-малки отколкото в други, поради няколко причини: - някои от рецептите са взети дословно от сайтът на доктор Ерик Зиелински, както и от книгата на д-р Мариза Снайдер - останалите рецепти са на база личен опит и вярването, че при ЕМ малкото е много възможно е и една-единствена капка да свърши работа, и ако е така, няма нужда да слагаме повече, за да не пренаситим организма

Ако имате въпроси или желаете да се сдобиете с бленд или масло, не се притеснявайте да ми пишете.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page