top of page

Да прогоним депресията с етерични масла

Днес ще поговорим за депресията, нейните състояния и как можем да си помогнем с етерични масла, за да излезем от това състояния. Отличителните състояния на депресията са: тъга, загуба на енергия, чувство за малоценност, раздразнителност, внезапна загуба на тегло или напълняване, проблеми със съня, загуба на интерес към нещата, които сме правили с удоволстве.

Тези симптоми могат да продължат седмици или месеци, ако не се вземат мерки навреме, могат сериозно да повлияят на начина на живот. Щом усетите подобно състояние потърсете помощ и не оставяйте нещата на произвола.

Тук на помощ идват и етеричните масла, с тях можете да се избавите и от това неприятно състояние- депресията. Ето кои са те:

Бергамот

Маслото от Бергамот може да помогне да избегнете страничните ефекти на успокоителните лекарства, като в същото време ви носи и много ползи като например нормализиране и балансиране на химичните процеси в мозъка. Освен против тревожност, маслото от Бергамот може да се използва за справяне със стреса и повдигане на настроението. Маслата от Лимон и Портокал имат също много добър ефект върху общото състояние и разположение на духа. Блендът Citrus bliss също е много добър помощник в депресивните състояния, особено състояния като пре- и постродилна депресия.

Кедрово дърво

Ако депресивните симптоми, които изпитвате се отразяват негативно на работата или ученето ви, маслото от кедрово дърво е ваш неизменен помощник. Дървесния аромат не само подобрява представянето ви на работното място в напрегнати ситуации, но и ще облекчи много от симптомите ви. Успокояващото действие на кедровото дърво ще ви помогне да се отърсите от работната атмосфера и да се потопите в спокойна вечер у дома.

Салвия

Маслото от салвия демонстрира свойството да подобрява настроението, дори когато настроението се влияе от разбърканите хормони на жените в менопауза. Салвията помага на мозъка да функционира нормално и стимулира оптималното съотношение на хормоните отговарящи за нормалната функция на щитовидната жлеза.

Тамян

Маслото от тамян, също като маслото от Салвия, има свойството да балансира женските хормони. Това го прави подходящ компонент в блендове за облекчаване на депресивни състояния. В проучване, проведено с нелечимо болни пациенти, бленд от тамян, лавандула и бергамот значително е помогнал за прогонване на мрачните мисли, като в комбинация с това е намалил и болката, изпитвана от всеки от пациентите.

Гераниум

Маслото от Гераниум е използвано в проучване като масажно олио за антидепресивен масаж. Ефектът му бил по-голямо спокойствие и позитивност в масажираните хора. Маслото от Гераниум подсилва действието на други изпозлвани масла.

Лавандула

Ако трябва да изберете само едно масло за депресия, лавандулата е едно от най-добрите за случая. Маслото от лавандула има толкова много ползи и приложения, че каквата и да е причината за депресивното състояние, то ще може да помогне. Разбира се, за оптимално лечение е нужно да се знае причината за състоянието, за да може да се комбинира лавандулата с други подходящи масла.

Маточина

Маслото от маточина помага да се намали раздразнението, да се намали социалната апатия, да се увеличи конструктивната работа. С маслото от лавандула се допълват при третиране на депресивни състояния.

Розмарин

Маслото от Розмарин подобрява менталното здраве според няколко проучвания. Друго проучване доказва антидепресантното свойство на Розмарина при дифузиране по 30 минути на ден. Резултатите могат да са видими само след 2 седмици. Това масло също така помага срещу стрес и предпазва мозъка. Считат го за едно от най-добрите масла при депресия.

Други масла, с доказани положителни ефекти при депресия са Ветивер, Сандалово дърво, Иланг иланг и Роза.

В каретата споделям и два бленда – за подобряване на настроението и за по-добра концентрация.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page