top of page

Как да подобрим фокуса и концентрацията на детето?


Със започването на учебната година идва краят на свободните летни игри и време за влизане в учебен ритъм.

Когато детето ви започне да мрънка, че не иска да ходи на училище, вие трябва да разберете, че е дошло време да изпълните вашия родителски дълг и да го подготвите за новата учебна година. Да, ще купувате учебни материали и пособия, но освен това трябва да подхраните и мозъка на детето, за по-успешната му работа.

Дете в добро здраве и добре функциониращ мозък се справя много по-добре с училищните си задължения, което предвещава една много добра учебна година. Има много фактори, които влияят за състоянието на мозъка и в тази статия ще обърнем внимание на някои от тях, които може да направите, за да повишите обучителната способност на детето и неговата памет, фокус и концентрация.

1. Храната

Добре е тя да бъде разнообразна богата на антиоксиданти, протеини и омега-3-мастни киселини. Антиоксиданти са пресните зеленчуци. Протеините са най-добрата храна за мозъка. Протеините осигуряват енергийни и хранителни нужди, освен това задоволяват глада. Гладното дете е сърдито дете, което трудно се фокусира. Включвайки достатъчно протеини в закуската на детето е чудесен начин да започне деня. Друга добавка за добрата работа на мозъка е рибеното масло, което съдържа омега-3-мастни киселини.

2. Игри за концентрация

За по-малки деца изберете няколко играчки и ги наредете в линия. След това вземете една от тях. Вижте дали детето може да каже коя е липсващата играчка.

За по-големи деца и тийнейджъри сложете случайно избрани предмети пред него за 15 секунди, след което ги приберете и вижте колко от тях може детето ви да си припомни. Започнете с 5 на брой и увеличавайте броя постепенно. Също така може да подобрявате паметта като му кажете случайна поредица номера или думи и го помолите да ги повтори. Започнете от 3 на брой и увеличавайте бройката.

Игри като шах развиват у децата умения за разрешаване на проблеми. Настолните игри като Катан, Монополи и други също са идеални за целта. Игри като Jenga пък повишават концентрацията, координацията и толеранса към фрустрации. Друг плюс е, че това да играете игри заедно е забавно и сплотява семейството. Опитайте да го правите веднъж седмично и вижте какъв е резултатът.

3. Етерични масла

Включете и дифузира с успокояващо масло по време на вечеря или вечерните занимания вкъщи за да помогне за отпускането на ума и тялото и подготовката за спокоен и пълноценнен сън, който ще гарантира едно свежо и отпочинало дете на сутринта. Масажът на стъпалата преди лягане пък би могъл не само да успокои детето, но и да създаде нова привързаност в отношенията с родителите.

Най-хубавото е, че използвайки маслата, вие подобрявате емоционалното състояние на детето, без то да изпитва дискомфорт от това.

Маслата, които са подходящи са лавандула, лимон,сандалово дърво, иланг иланг, портокал, мента, евкалипт, розмарин, петитгрейн, кипарис, хвайна, кедрово дърво in tune.

За повече информация или въпроси можете да ми пишете.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page