top of page

Как да се справим с ПМС без лекарства?


В днешната статия ще поговорим за нас ЖЕНИТЕ, този месец ще го посветя на полезна информация свързана с женското здраве. Първата тема, която избрах е ПМС, защото всички минаваме ежемесечно през този период. При някои жени тези неразположения са по-леки, за други по-тежки, свързани са с болка, неспособност за справяне с ежедневните задачи. Пишейки тази статия, аз самата се намирам в този период от месеца и настроенията ми се менят като английското време. Като че ли след раждането започнах да усешам по-усезаемо тези хормонални промени в тялото. Добрата новина е, че тези симптоми могат да бъдат облекчени и предотвратени с помощта на природата – етеричните масла. Необходимо е само да се намери подходящата комбинация в отговор на вашето неразположение.

ПМС настъпва естествено и се случва поради нашите прекрасни малки приятели, наречени хормони. По време на менструаления цикъл се променят нивата на хормоните, които причиняват редица симптоми. Намирането на начин да ги управлявате е ключът към осигуряването на свободата, от която се нуждаете, за да се наслаждавате на живота, независимо от времето на месеца! Тежестта на тези симптоми също е доста широка. За някои жени симптомите на ПМС са малко повече от раздразнение. За други те могат незабавно да спрат нормалната рутина и да ви накарат да легнете в продължение на дни. Когато ПМС е инвалидизиращ, всъщност има свое име, предменструално дисфорично разстройство или ПМДР и засяга до 8% от жените по света. Ако се чувствате така, сякаш сте напълно унищожени от вашите предменструални симптоми, вие по никакъв начин не сте сами. Това са обичайните симптомите на ПМС и ПМДР :

• тревожност • напрежение в гърдите • подуване на корема • депресия • умора • главоболие и мигрена • безсъние • менструални спазми • промени в настроението • акне • нездравословни желания за храна.

Комбинацията от тези симптоми може лесно да срине една жена за няколко дни, затова е необходима помощ. Но тук е добрата новина - повечето, ако не всички, могат да се управляват с етерични масла! Важно е да се признае, че никой не може напълно да спре бушуването на хормоните, което се случва по време на менструалния цикъл. Но, пък е възможно да успокоите много от симптомите с етерични масла, така че ПМС или ПМДР да не влияе върху живота ви всеки месец.

И така, кое етерично масло е най-ефективно при лечението на симптомите, свързани с менструалния цикъл? Обикновено комбинацията от масла е най-добрият избор. Ето десет от най-популярните етерични масла, които жените използват за предменструалено облекчение в наши дни.

1. Лавандула- етеричното масло от лавандула е често проучвано масло, което е свързано с редица ползи за здравето, включително подобрен сън и понижено ниво на болка. Тъй като много жени страдат от менструални спазми, безсъние и болки, това е първото етеричното масло при ПМС ,към което да прибегнете.

Мигрената може също да бъде сериозен проблем, когато хормоните се бушуват по време на менструацията. Вдишването на лавандулово етерично масло се открива в поне едно научно контролирано проучване, в което се доказват ефективните и безопасни терапевтични възможности за лечението на мигрена.

Приложение: Масажирайте 2% - 3% лавандулово масло разредено в 10мл базово масло на тила, слепоочията и навсякъде другаде, където изпитвате болка или дискомфорт.

2. Салвия- Болезнените периоди или дисменореята са един от най-често срещаните проблеми, които жените съобщават и са причинени от необичайни контракции на матката (спазми). Дългосрочната употреба на ацетаминофен и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен за облекчаване на спазмите може да има значителни последствия (като чернодробна токсичност!), така че учените се опитват да намерят по-безопасни алтернативи.

През 2012 г. в Корея бе проведено интересно изследване, при което петдесет и пет тийнейджърки получили две различни лечения, за да помогнат с менструалната си болка. Една група получава ацетаминофен, а другата получава десет минутен коремен масаж с етерични масла, разредени с бадемово масло.

Маслата използвани в проучването били- салвия 1%, майорам 1%, канела 0.5%, джинджифил 1.5% и здравец 1.5. Резултатът не бива да ни шокира. Групата за ароматерапия получила значително по-голямо облекчение от тези, приемащи ацетаминофен.

Приложение: 4 к. Лавандула 2 к. Салвия 2 к. Майорана в 10мл базово масло. Нанася се на долната част на корема и кръста.

3. Копър - Забелязвайки дългата си история като естествено средство за регулиране на менструацията, изследователите тестват способността му за смекчаване на болката от началото на века. Едно проучване от 2001 г. открива, че етеричното масло от копър е способно да намали както честотата, така и интензивността на маточните контракции при плъховете, което обяснява защо жените в миналото традиционно консумирали вода с копър през периодите им, за да се справят с крампи и дисменорея.

Приложение: разтрийте 2% - 3% масло от копър в 10мл базово се нанеся върху корема и кръста, за да облекчите менструалните спазми.

4. Евкалипт - е едно от най-популярните етерични масла, които са на разположение, и за добра причина! Той може да се намери във всичко - от антисептици до репеленти за насекоми. Лечебно може да облекчи симптомите на кашлица и да стимулира имунната система. Доказано е клинично също така, че е ефективно противовъзпалително аналгетично средство.

Приложение: Разтрийте 2% - 3% евкалиптово масло 10 мл базово масло върху корема и кръста, за да облекчите менструалните спазми.

5. Мента- помага при безсъние и умора, с които трудно се справяме, особено за натоварена жена, в днешния забързан живот. Ментолът има почти мигновено въздействие върху енергийните нива, подхранва и дава жизненост, успокоява нервната система. Като допълнителен бонус, ментата е свързана с намаляване на апетита, така че ще бъде по-малко вероятно да се отдадете на шоколадови изкушения по време на ПМС.

Приложение: Използвайте мента в инхалатор или дифузер със сладък или див портокал, тази комбинация е за незабавно енергизиране и за намаляване на нездравословните хранителни пороци и апетит.

6. Портокал -както показва проучване от Япония през 2014 г., портокаловото масло е изключително ефективно за повишаване на настроението и създаване на по-спокойно състояние на ума. Жените, страдащи от ПМС, често изпитват повишена тревожност, стрес и дори депресия. Можем да вдишаме от шишенце или да нанесем като масажно масло, на гърба, на китките и на стъпалата си в началото на месечния цикъл

.

7. Нероли -също известен като "горчив портокал". Има мощни релаксиращи свойства, точно като портокала, обаче, може да е особено ефективен за симптомите на ПМС, тъй като проучванията са установили, че нероли е особено полезно, когато хормоните са причина за тревожност и стрес. Както вече споменах в началото на статията, при мен емоционалната симптоматика доминира над физическия дискомфорт. Дифузирането на комбинация от портокал и нероли стана задължително, откакто открих маслата. Мога да твърдя,че резултатът е уникален, само след 10-тина минути се усещам по-спокойна.

Приложение: Добавете по 3 капки от нероли и тамян към дифузера, за да намалите тревожността и стреса, свързани с ПМС.

8. Иланг-иланг е кралицата при етеричните масла. Имa cилен eyфopичeн и ceдaтивeн eфeĸт въpxy нepвнaтa cиcтeмa и пoмaгa пpи тpeвoжнocт, нaпpeжeниe и пaниĸa. To дeйcтвa и ĸaтo aфpoдизиaĸ. В Индонезия иланг- иланг маслото се използва за намаляване на сексуалната тревожност, която може да бъде особено полезна за жените, които се борят със стреса, свързан с ПМС. Подходящо е също да се дифузира преди лягане за спокоен сън.

Приложение: 2-3 к иланг- иланг в дифузер

9. Роза - розовото етерично масло е фантастично и широкоспектърно. То не само е известно, че спомага за регулирането на нередовните менструални периоди, но също така поддържа доброто здравословно състояние на матката. Намалява менструалните спазми и има силни антидепресантни свойства, които помагат да се увеличи настроението по време на менструацията.

Приложение: Вдишвайте розовото етерично масло или добавете 2%-3% капки в 10мл базово масло, за да приложите локално.

10. Сладък майорам -това масло облекчава болката и няма да ви разочарова по време на месечния ви цикъл. Вестник по акушерство и гинекология в САЩ, публикува проучване през 2012 г., в което се оценява как четиридесет и осем пациенти, диагностицирани с болезнени менструални спазми (дисменорея), прилагали ежедневен ароматерапевтичен масаж. Той включвал масло от лавандула, градински чай и майорам в съотношение 2: 1: 1 в базово масло при концентрация 3%. Участниците били съветвани да използват ежедневно бленда, за да масажират долната част на корема си от края на последния менструален цикъл до началото на следващия цикъл. Групата съобщава, че болката значително е намаляла, както и 25% броят на дните през, които са чувствали неразположение също е намалял.

Приложение: 4к лавандула, 2к. градински чай, 2к майорам в 10 мл базово масло, нанася се на корема и кръста.

Това са няколко рецепти за облекчаване на ПМС, лично за себе си мога да кажа, че дифузирането на портокал, нероли и иланг- иланг, много ми помагат да се справя с емоционалните ми неразположения през този период на месеца. Каквато и да е ситуацията при вас, пробвайте различни комбинации, докато не намерите подходящата.

Пишете ми, ако възникнат въпроси, ще обсъдим, коя комбинация би била най-подходяща за вас, според състояние ви по време на цикъл.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page