top of page

Най-добрите етерични масла в борбата със стареенето на кожата


Използването на етерични масла за грижа за кожата може да помогне за предотвратяване и премахване на белезите, които причинява времето, оставяйки ви да изглеждате толкова млади, колкото се чувствате. Тези твърдения са подкрепени от науката!

Ползите на етерични масла се основава на тяхната способност да почистват кожата (отвътре-навън)от вредни патогени.

Според неотдавнашно проучване, от 98-те етерични масла, препоръчани за дерматологична употреба, 88 са одобрени за лечение на кожни инфекции. От тях 73 се използват за бактериални инфекции, 49 специално за акне, 34 за гъбични инфекции и 16 за вирусни инфекции.

Това може да звучи прекалено добре, за да е истина, но тези факти за реални. Нашите предци са използвали богати на етерични масла растения в продължение на хиляди години, за да подхранват кожата си здрава и сияйна.

И до ден днешен това е актуално, всеки човек желае да изглежда млад. Отидете, в които и да е козметичен магазин и пребройте броя на продуктите против стареене на рафтовете. Няма съмнение, че потребителите търсят съвети против стареене - начин да върнат часовника назад.

Процесът на стареенето и как есенциалните масла могат да помогнат на кожата

Стареенето не е просто как изглеждате - в тялото ви протича цялостен процес на стареене. Това е важен процес, който всеки ще преживее. Въпросът е, че при различните хора протича по различен начин. Външните фактори могат значително да ускорят процеса на стареене, особено върху кожата ви.

Тъй като кожата застарява, слоевете на тъканите и клетките, които образуват стегната, сияйна и млада кожа, започват да намаляват. Това допринася за увисналата, набръчкана, по-прозрачна кожа на старостта. Може да се появят и възрастови петна.

Въпреки че този процес ще се прояви при всеки човек, има фактори, които ще го ускорят, това са:

Слънчеви лъчи

Токсични продукти

Сухата кожа

Може би знаете, че високите нива на стрес са предпоставка да остарявате преждевременно. С промяната на начина, по който се грижим за кожата, можем действително да повлияем на самия процес на стареене, а именно като използваме етерични масла.

Най-добрите етерични масла за грижа за кожата, които подпомагат да върнем обратно времето

Домашно приготвените продукти за грижа за тялото правят голяма разлика в подхранването и защитата на кожата от стареенето. Има няколко много специфични етерични масла за кожата, които работят добре за здравето на кожата и забавяне на нейното стареене.

Етерични масла със антиоксидантни свойства

Свободните радикали (нестабилни атоми в резултат на оксидативен стрес) разрушават тялото и са свързани с широк спектър от заболявания като рак, сърдечни заболявания и Алцхаймер. Свободните радикали също са свързани със стареенето. Един от начините да се предотврати това увреждане е да се справим със стрес по естествен начин, като се заредим с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Три са етерични масла, които могат да помогнат в случая: босилек, риган и мащерка.

През 2006 г. етеричните масла от босилек, риган и мащерка са оценени за антиоксидантния им капацитет (2). Масло от мащерка проявява изключителна антиоксидантна способност. Освен това, антимикробната активност е тествана срещу шест гъбични бактерии и13 бактериални щама. Най-ефективната антибактериална активност се проявява от етерично масло от риган. Дори на мултирезистентни щамове на пневмония и Е. coli! Значителна противогъбична активност е установена при всичките три изследвани масла.

Ако си направите 1% разреждане (6 капки в 30мл кокосово масло) от босилек, риган и мащерка може да се справите в борбата със свободните радикали и да зарадвате кожата си с антиоксидантните свойства на маслата!

Масло от безсмъртниче

Безсмъртничето е добре познато за способността му да се бори със стареенето и изглаждане на бръчките. Етеричното масло от влияе на клетките, възстановявайки клетъчните структури, които се разпространяват и изтъняват с възрастта. Това е скъпоценно и обикновено скъпо масло, но си заслужава да си го набавите и да се насладите на свойствата му.

Дотера предлага готов рол-он в борбата с бръчките, като дава видими резултати след втората седмица. Бленда съдържа в себе си безсмъртниче, тамян, смирна, лавандула ,сандалово дърво и роза.

Масло от розмарин

Розмаринът е добър избор в грижата за кожата и косата. Едно проучване през 2007 г. тества масло от розмарин и лавандула и техните ефекти чрез вдишване. След вдишване на маслата, участниците бяха установили, че са намалили нивата на кортизола и са подобрили антиоксидантните нива на свободни радикали.

Какво означава това за кожата? Стареенето на кожата се дължи до голяма степен свободните радикали, а стресът, който се проявява при високи нива на кортизол, може да го изостри.

Приложение: Изглежда, че просто дифузирайки тези етерични масла, можете да повлияете на стареенето! Можете да използвайте в инхалери или топично нанасяне.

Масло от гераниум (здравец)

Етеричното масло от гераниум/здравец е друго масло, което се грижи за кожата, в борбата със стареенето, заради противовъзпалително му свойство.

Изследване в лабораторията доказват неговата ефикасност като достатъчно силно противовъзпалително съединение, което фармацевтичните компании изследват, за да могат да прилагат. Именно това свойство на маслото спомага на кожата да бъде устойчива дори при навлизане в „златните години“.

Лавандулово масло

Друго противовъзпалително масло е лавандуловото етерично масло, което е подходящо средство за безопасно и възстановително лечение на кожата. Всъщност, лавандулата е отличен пример за здравето на цялото тяло, засягайки процеса на стареене от директно третиране на кожата до косвени успокояващи ползи, които в крайна сметка влияят върху здравето на кожата.

Независимо как използвате маслото от лавандула- топично, за вътрешен прием или в дифузера при тревожност и стрес (което в крайна сметка уврежда здравето и кожата) , лавандулата винаги е добър избор.

Приложение: Дръжте лавандулата под ръка като допълнение към повечето ви домашни приложения, за самостоятелно използване или за грижа за кожата.

Как да се грижите за кожата си при първите белези на годините?

Тъй като времето не може да се избегне, всички ще се сблъскаме с остаряването на кожата в даден момент. Това, което е добре да знаем е, че грижата за нея е много важна. Не забравяйте да:

Избягвате прекомерното излагане на слънце

Използвате нетоксичен слънцезащитен крем

Използвате натурални продукти за грижа за тялото

Останете хидратирани

Овлажнявате редовно кожата си

Намалите колкото е възможно стреса

Намалите експозицията на външни токсини

Диабет, затлъстяване, проблеми с кръвообращението, възпалителни процеси и стрес са основните фактори за увреждане на кожата и стареенето.

Погрижете се за себе си - ум и тяло - за да извлечете максимума от вашите продукти с етерични масла за грижа за кожата!

Етерични масла в за грижа за зряла кожа

Можете да добавите етерични масла за заздравяване на кожата към всеки домашно направен продукт за грижа за кожата, като максимизирате антиоксидантните и подмладяващи ефекти. Но ако искате да хидратирате кожата, започнете с лечебно масло.

Жожоба е едно от най-известните масла против стареене има възстановителни ефекти. През 2013 г. изследователи обобщили, че „жожоба има противовъзпалителен ефект и може да се използва при различни кожни състояния, включително кожни инфекции, стареене на кожата, както и заздравяване на рани”.

Комбинирайте около 1% съотношение на етерично масло с избраното от вас базово масло. Опитайте комбинация от масла като: Безсмърниче, Нероли, Лавандула, Розмарин, Иланг Иланг, Мелиса, Здравец.

Не забравяйте да спазвате дермалните препоръки на отделните масла! Някои, като Иланг Иланг могат да изискват по-малко от 1%, за да се избегнат усложнения на кожата. Експериментирайте с любимите си аромати, за да създадете едно от най-добрите средства против стареене, поглезете се с резултат.

ЗАБЕЛЕЖКА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Моля, бъдете внимателни, когато използвате етерични масла върху кожата си. Винаги разреждайте и внимавайте, когато прилагате върху лицето си.

Източници на информацията съдържаща се в тази статия:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16506839

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21366065

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163135/

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/004014.htm

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291597

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24103319

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24442052


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page