top of page

Стресът при децата, причини и как да им помогнем?


Вече толкова сме свикнали да живеем под напрежение, че често не обръщаме внимание на симптомите, приемаме ги като част от ежедневие. Малки и големи, ние канализираме стреса по един и същи начин - не на място и не на време. Неочаквани избухвания, плач от-няма-нищо, депресия и истерия. Но в нашия свят пак сме сравнително стабилни, защото поне отчасти познаваме механизмите, по които да сигнализираме за свръхстрес.

Как е при децата и тяхното не по-малко натоварено ежедневие? Макар и по свой детски начин, те също имат своите тревоги и проблеми – чувстват се длъжни да получават добри оценки в училище, да имат успехи в спорта и другите извънкласни занятия, да се държат и изразяват, така че да се харесат на нас възрастните, които имаме авторитет над тях.

Независимо от причините, стресът може да има сериозни последици за физическото и психическо здраве на децата. Те нямат нито опита ни, нито умението, за да се справят с чувствата, които изпитват и често ги задържат в себе си. Ето защо ние като родители е добре да бъдем внимателни, да наблюдаваме децата си, за да разпознаем навреме признаците на стрес.

Ето и някои ситуации, в които сигнализират, че детето ви е под стрес:

  • Нарушен сън – дори и неосъзнаван стресът при малките деца също е актуален. Ако детето ви има неспокоен сън, това е ясен знак, че нещо го тормози. Като тук искам да вметна, че е добре поне час преди лягане да няма излагане пред електронни устройства и телевизия, да не се дават сладкиши и захар, за да може тялото да се подготви за покои. Ако спазвате тези неща и въпреки това детето ви има неспокоен сън, значи става въпрос за някакво напрежение породено у детето.

Както всички редовни читатели знаят, моят син имаше проблем със съня. За две години ми се събираха има-няма 10-тина нощи сън. Когато започнах да дифузирам иланг-иланг, тамян и лавандула нещата се нормализираха. Той започна да спи непробудно цяла нощ. Освен с дифузер можете да си направите подходящ разреден за възрастта бленд и да нанасяте върху стъпалата и гръбначния стълб вечер преди сън.

  • Промяна в живота - стартиране на ясла/градина/ново училище. Това са все нови неща за децата, които винаги са съпроводени със стрес. Всички сме преминали през такива периоди. Тук е важно да се наблюдава дали детето се храни, спи, играе и общува с връстниците си в яслата/градината/училището. Ако едно дете плаче непрестанно, не се храни, губи от теглото си, това е ясен знак, че детето може да е депресирано. Намаления имунитет, също е свързан със стрес.

Всекидневното учене на уроци и страха от изпитване и още много неща стресират децата. Използването на етерични масла може да облекчи този процес и да направи адаптацията по-бърза и лека. Те могат да му помогнат да привикне към новите условия, да повдигнат настроението му. Всички деца обичат цитрусовите аромати (портокал, лимон, мандарина, грейпфрут), харесват цветистите и хвойновите (роза, лайка, бор). Сутрин преди ясла/градина/училище можете да дифузирате или да намажете стъпалата.

Към всичко това се добавя факта, че много често децата не могат да правят свой собствен избор за редица неща, а трябва да се допитат и да получат разрешение от по-възрастните. Именно това е причината те да си мечтаят да пораснат по-бързо, за да могат сами да решават за себе си какво да облекат, какво да ядат и как да се държат.

  • Стресът при родителите – Стресът на родителите заразява децата и може да се отрази отрицателно на здравословното им състояние и успеха им в училище, твърдят финландски психолози, цитирани от в. "Дейли мейл", в. "Дели телеграф" и БТА. Наблюдавайте кога най-често боледува вашето дете. Дали съвпада с периоди, когато сте стресирани прекалено много. На една близка приятелка, дете й вдигало температура всеки път, когато баща й заминавал в командировка. На друга, детето боледувало, когато баща му имал голямо напрежение в работата. Това са само няколко примера. Разбира се, ние не можем да се изолираме от стресът, но все пак можем да си помогнем в стресови ситуации, като използваме етерични масла.

Ето и някои полезни рецепти, както и подходящите масла за случая.

Лично аз вярвам в максимата щастливи и спокойни родители = щастливо ,спокойно и здраво дете. Употребата на етерични масла, много могат да ви помогнат както за вас, така и за детето ви. Също така, вярвам и в това, че е необходимо първо да се погрижим за себе си. Направете си бленд, който да ви е под ръка, когато сте на работа и неможете да използвате дифузир. Нанасяйте върху китките,тила, гърдите (без сърцето) и ще почувствате облекчениеслед кратко време. Само 5 мин са необходими на етеричните масла да навлязат в кръвообръщението ви и да подействат. На първо място си осигурете вашето спокойствие.

Като допълнение отделяйте време за себе си и любимо занимание. Аз лично практикувам йога, като майка на малко дете имам нужда да забавя темпото и да се свържа със себе си. За вас може да е нещо друго-книга, чаша чай, да рисувате каквото и да е, важното е да се чувствате добре. Няма как да седнем в поза лотус и да не ни пука за нищо, но все пак можем да си осигурим максимална грижа в този забързан живот, защото здравето е най-голямото богатство.

Бъдете здрави и щастливи!

За повече информация относно етеричните масла, можете да ми пишете.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page